StartupCharts (twitter) maps startup activity around the World:
GYIK Twittelj nekem!

GYIK - Gyakran ismételt kérdések

Kérdések és válaszok a startupok.hu-ról.

GYIK - Gyakran ismételt kérdések
Mi az a startup?

Saját definíciónk szerint a startup valamilyen szinten emberi és anyagi erőforrásaiban korlátozott induló, gyorsan fejlődő vállalkozás.

A Magyar Spin-off és Start-up Egyesület szerint ugyanez így hangzik:

Start-up alatt induló tudásintenzív vállalkozást értünk, amely kis tőke- és munkabefektetéssel is gyors növekedést produkál. Ilyen cégeknél a befektetői kockázat viszonylag nagy lehet, de a megtérülési ráta is, a start-upok beindulását gyakran kockázatitőke-befektetők vagy üzleti angyalok segítik üzletrész vásárlásával.

Mi a startupok.hu?

A startupok.hu egy olyan szájt, ahol startupokat, startupos embereket, angyalokat és kockázati befektetőket, startupos találkozókat és érdekes konferenciákat, közösségeket ismerhetsz meg a magyar startup univerzumból Twitteren keresztül. Az oldal a londonstartups.co.uk mintájára jött létre, működési logikájuk megegyezik.

Hogyan működik?

Az oldal általunk szerkesztett Twitter-listákra épül, a listákon szereplő személyek, startupok, közösségek Twitter-profilját listázza, csoportosítja és rangsorolja. Kifinomult algoritmusok szerint értékeljük a tagok aktivitását és befolyásosságát, amibe beleszámít a követők száma és fajtája, twitter lista tagságok és más tényezők. Ezek alapján áll össze a sorrend és a tagok titulusa.

Kik és hogyan kerülhetnek fel a listákra?

Ha bármilyen szinten startupokkal foglalkozol, vagy komolyan érdekelnek a startupok és használod a Twittert, akkor itt a helyed! Lehetsz egy egy-kétszemélyes startup egy személye, valamelyik nagyobb startup vezetője, fejlesztő, ötlet-ember, befektető, vagy éppen startupokkal foglalkozó blogger, újságíró vagy online szakember.

Ha már használod a Twittert, akkor nincs más dolgod, mint erre felhívni a figyelmünket és a profilod felkerül az oldalra. Ha még nem használod a Twittert, de szívesen megjelennél az oldalon, akkor érdemes regisztrálni a Twitteren és elkezdeni az aktív twittelést. Nem csak a startupok.hu miatt éri meg!

Hogyan kerülhetek előrébb a listákon?

A magyar startup-közösség legbefolyásosabb tagjai kerülnek a lista élére - viszont ezt gép számolja ki, és a gép tévedhet. Ha úgy érzed, nem vagy elég előkelő helyen, ideje aktívabban foglalkozni a twitteres jelenléteddel: lásd a következő pár kérdést.

Hogyan használjam hatékonyan a Twittert?

Ha emberként twittelsz, akkor a neved és Twitter azonosítód legyen józsi (vagy valami hasonló), ha pedig cégként, akkor Impex2000 Kft. Ha cégként twittelsz, akkor ne személyes témákról írj, hanem a startupoddal, cégeddel, céged tevékenységi körével kapcsolatos témákról.

Tölts fel profilképet. Ha emberként twittelsz, akkor az arcodról, ha cégként, a céged logójáról.

Töltsd ki a Bio-dat (profile gomb a settingsben). Ha cég vagy: mit csinál a cég, mi a szuper jelszava. Ha fontosnak tartod, írd oda az ember-twitter azonosítódat is. Ha ember vagy, ki vagy, mivel foglalkozol, hol dolgozol, milyen más Twitter azonosítókat futtatsz.

Töltsd ki a ‘Location’ mezőt. Ha mást nincs kedved írni, írd, hogy Hungary. Magyarország.

Ezek azért fontosak, mert neked egyértelmű, hogy ki vagy, hogy nézel ki és mivel foglalkozol, és talán a legközelebbi barátaidnak is, de bárki másnak, akit érdekelhet, amit írsz, nem feltétlenül. Sokat segít a tájékozódásban, ha ezekből az infókból egyből kiderülnek a legfontosabb tudnivalók rólad, cégedről. Mindent beállítást megtalálsz a twitter settings - profile oldalán.

Mik azok a Twitter-listák?

A Twitter lehetőséget ad arra, hogy különböző profilokat listába rendezz, anélkül, hogy követnéd őket. Jól válogatva érdekes tematikus listákat állíthatsz össze egy-egy téma köré. A fő Timeline-hoz hasonlóan az egyes listák oldalán láthatóak a tagok twittjei. Saját listáidon kívül követheted a mások által összeállított listákat is, és mások is követhetik a te listáidat. Létrehozhatsz privát listákat is, ezeket csak te látod. A Twitter-profilokon látható, hogy ki milyen listákon szerepel (kivéve a privát listákat), így a listatagságok száma is jelezheti, hogy valaki mennyire fontos vagy érdekes.

Kit kövessek?

Kövesd a szerinted fontos és érdekes arcokat, cégeket. Ha sokan vannak és nagy a zaj, állíts össze tematikus listákat. Nézd meg mások milyen listákat készítettek és követnek, ha valamelyik megtetszik, kövesd azt is. Ha a startupok.hu listái érdekelnek, azokat is követheted: a főoldalon lévő dobozok sarkában találod a listák linkjét.

Hogy találnak meg mások? Hogy találok meg én másokat?

Ha megfelelően kialakítottad a profilod, akkor a rád, cégedre jellemző kulcsszavak alapján az oldal tetején található keresővel könnyen megtalálnak az érdeklődők. Ugyanígy te is megtalálhatsz bárkit. A címkék további segítséget nyújtanak az eligazodásban. Ha valakivel szeretnél kapcsolatba lépni, a profilján egyből írhatsz neki @reply-t, illetve természetesen a Twitter-profilján elérhető egyéb elérhetőségeit is használhatod.

Mi a címkék szerepe az oldalon?

A listatagok által létrehozott Twitter-listák az oldalon automatikusan címkévé alakulnak. Minél többen tesznek valakit ugyanolyan nevű Twtitter-listákba, annál jellemzőbb lesz rá az adott címke. Ezt a címkék utáni -ok száma jelzi. Ahogy egyre többen kerülnek fel a startupok.hu oldalra, egyre pontosabbak lesznek a címkék.

Mondanátok még pár dolgot a startupok.hu-ról?

Ha érdekelnek a startupok.hu-val kapcsolatos események, fejlesztések, kövesd Twitter-profilunkat vagy Facebook oldalunkat. Ha ennél is kíváncsibb vagy, akkor a következő pontban megtalálod elérhetőségeinket.

Kinek szóljak, ha...?
A listákat @szajmon (szajmon@zawar.hu) szerkeszti, ezért ha új tagokat ajánlanál, esetleg le szeretnél kerülni egy listáról, akkor őt értesítsd Twitteren. Technikai, fejlesztési kérdésekben és további hasonló oldalak indításában tjp (@rugozat, tjp@tjp.hu) illetékes. Általános témákban írhatsz Twitter-profilunkra, de e-mail címünk is van: startupok.hu@gmail.com.